Lasse syntyi uteliaisuudesta
”Koko muotoilijantyölleni leimallista on uteliaisuus. Lähestyn materiaaleja uteliaasti ja avoimesti, tutkin niitä pajassani, selvitän, mikä niille on ominaista ja missä rajat menevät. Mihin aines taipuu ja mihin se ei taivu. Taipuminen ja taivuttaminen olivatkin olennainen osa työtä, kun kyse oli rottingista!
Uteliaisuus tarkoittaa myös sitä, että haluan työssäni hyvällä tavalla haastaa asiakkaita ja saada uutta mielenkiintoista näkökulmaa materiaaliin ja suunniteltavaan tuotteeseen. Haluni on tehdä pitkäikäisiä, eettisiä tuotteita ihmisten käyttöön.
Rottingin kutsu
Parolan Rottingin Lasse-lepotuoli on ensimmäinen suunnittelemani rottinkinen tuote. Työprosessi eteni niin, että saatuani ja hyväksyttyäni Parolan kutsun suunnitella heille rottingista jotain, alkoi taustatyö ja pohdinta. Abstrakti materiaalinkeruu on oleellinen osa suunnittelun käynnistämistä.
Tutustuin Parolan Rottinkiin yrityksenä, sen valikoimaan ja markkinointiin. Edellytän yhteistyökumppaniyrityksiltäni tervettä otetta ja eettistä toimintaa. Usein tämä tuo muassaan sekä halun kehittää entistä parempia tuotteita että oman alansa markkinajohtajuuden, niin kuin nyt Parolan Rottingillakin.
Erottuvaa ja erilaista
Alkuun tein katsauksen siitä, millaisia tuotteita rottingista on kansainvälisesti tarjolla. Mikä ja millainen tuote sopisi valikoimaan, mikä toisi uutta ja mielenkiintoista, niin Parolan tuotevalikoimaan kuin kansainvälisestikin?
Lähtökohdaksi muotoutui suunnitella iso ja erottuva yksinkertainen hahmo, jonka tarkoituksena on lepo ja rentoutus, luoda konkreettinen rentoutumisalusta. Mietintöjen pohjana oli Parolan Aulis, riippukeinujen klassikko, siitä kiteytyi divaanin ja keinumisen yhdistämisen ajatus. Koska kaikilla ei ole mahdollista ripustaa tuolia kattoon, tuntui luontevalta luoda myös jalallinen lepotuoliversio.
Pajalle rottingin pariin
Parolasta saamaani rottinkimateriaalia tutkin pajallani, kokeilin sen ominaisuuksia. Materiaalin tutkiminen ottaa aikansa, jotta todella ymmärtää sen. Materiaalioppi on aina ollut tärkeä osa toimintaani, teoriassa ja käytännössä.
Klassinen kynällä ja paperilla luonnostelu aloittaa varsinaisen suunnitteluvaiheen. Siinä tutkin tuotteen mittasuhteita ja typologiaa sekä otan huomioon esineen materiaalin ja käyttötarkoituksen. Rottinki materiaalina on kevyt, siksi se sallii paksummankin materiaalin käytön ja lopputulos voi olla kooltaan iso. Paksu rottinki tekee tuotteesta reilun ja vahvan visuaalisestikin, luotettavan oloisen ja näköisen.
Melkein täydellinen proto
Luonnollistelun, mitoitusten ja teknisten ominaisuuksien tutkailun jälkeen tulee tärkeä protokierros. Prototyypin avulla selkiytyy mittasuhteiden oikeellisuus ja syntyy ymmärrys toimivuudesta. Ensimmäisen prototyypin näkeminen on aina yhtä jännittävää. Lasse-lepotuolissa ensimmäinen prototyyppi oli poikkeuksellisen lähellä lopullista versiota, tarvittiin vain pientä hienosäätöä mittasuhteisiin, lähinnä pituuden lisäämistä. Kun itse on tyytyväinen ja valmistaja luonnehtii loistavaksi, on proto valmis ja yhteistyö jatkuu siirtymällä tuotantovaiheeseen. Milloinkaan ei tiedä etukäteen, miten kauan projekti ideasta valmiiseen tuotteeseen kestää, yleinen kesto on 2-3 vuotta, Lasse taisi syntyä poikkeuksellisesti vuodessa!
Parolan Vuosikertaklassikko 2022
Toimeksiantoon kuului myös Parolan klassikko Toini-tarjoiluvaunun päivittäminen vuosikertaklassikoksi 2022. Syntyi Toini-tarjoilupöytä. Toiseksi tarjoilupöytävaihtoehdoksi suunnittelin nelijalkaisen Lasse-tarjoilupöydän, jossa on käytetty samaa paksua ja kuorimatonta rottinkia kuin Lasse-lepotuolissakin. Näistä kahdesta vuosikertaklassikko Toini on lähempänä alkuperäistä mallia. Molemmat ovat alkuperäistä Toinia yksinkertaisempia malleja. Ja molemmat toimivat täydellisinä kumppaneina Lasse-lepotuolin rinnalla.
Unelmien lepotuoli Lasse
Nyt kun Lasse on siirtynyt tuotantovaiheeseen ja tuolit syntyvät taidokkaana käsityönä, on oikea kertoa Lasse-lepotuolin tuotelupaus: siinä lepäämällä huolet poistuvat. Loikoilu Lassessa suo käyttäjälleen täydellisen rentoutumisen tilan ja antaa alustan unelmoida.”