Parolan Rottinki Kanunki

1960

Mistä kaikki alkoi

Eräänä päivänä vuonna 1967 Parolassa, vanhan omakotitalon alakerrassa, Aulis Herranen ryhtyi vaimonsa Toinin kanssa valmistamaan yhdessä kalusteita 6-vuotiaan Anitta-tyttären kiipeillessä rottinkikasoilla. Perhe oli vastikään kantanut muuttokuorman Loimaalta Parolan Kanunginmäkeen entisen autoverstaan tiloihin. Parolan panssarimuseon vieressä sijainneen omakotitalon yläkerrasta tuli Herrasten perheen uusi koti ja kellarikerros muuntui kädenkäänteessä rottinkiverstaaksi, kun tila täytettiin erilaisilla rottinkiraaka-ainenipuilla ja työssä tarvittavilla työkaluilla. Näin Parolan Rottinki sai alkunsa.

1970

Kovaa työtä ja rottinkirakkautta

Yrittäjyys oli kovaa puurtamista ja työtä tehtiin kellon ympäri. Rottinkia saatiin Indonesiasta, missä sitä kasvoi luonnonvaraisena. Toini soitteli rohkeasti huonekaluliikkeisiin ympäri Suomen ja vakuutti kalustemyyjän toisensa jälkeen. Pian Lumikenkä-tuolista tuli Parolan Rottingin lippulaivatuote ja suosittu designkaluste kautta maan. Toini kiersi Suomea Minillään, hoiti myyntiä ja kauppiassuhteita. Taitelijaluonne Aulis taas kehitti tuotantoa ja muotoili uusia tuotemalleja Parolan verstaalla. Näin syntyi mm. tänäkin päivänä todella suosittu Aulis -riippukeinu.

Kaupankäynnin vilkastuttua pariskunta palkkasi lisää väkeä. Jokainen uusi työntekijä perehdytettiin töihin kädestä pitäen, sillä valmiita ammattitutkintoja ei alalle ollut tarjolla. Parolan Rottingista tuli Hattulan alueelle merkittävä työllistäjä, jonka palkkalistoilla oli parhaimmillaan lähemmäs 30 työntekijää.

Verstaalla vallitsi hyvä yhteishenki ja kaikki olivat yhtä suurta rottinkiperhettä. Pikkuinen Anitta-tytär viihtyi erityisesti verstaan lakkaushuoneessa laulukirjansa kanssa. Keskellä työpäivää tarjottiin työntekijöille päiväkahvit. Toini keitti kahvit ja Anitta kantoi pärekopassa posliinikupit, maidon sekä sokerin ansaittua taukoa varten.

Anitta sai kasvaessaan vanhemmiltaan lisää vastuuta verstaan arjessa. Kouluikäisestä lähtien tyttö vietti kesät töissä perheyrityksessä. Anitta mm. siivoili ja poltteli ylijääneitä rottinkipaloja verstaan kamiinassa. Hieman vanhempana hän opetteli tekemään laskutusta ja palkanlaskentaa sekä muita toimistotöitä. Toini opetti tyttärelleen myös rottinkihuonekalujen sidontoja ja muita työvaiheita.

Rottinkia Indonesiassa

1980

Shokkiuutisia Indonesiasta

Eräänä tuiki tavallisena päivänä vuonna 1986 yritys sai yks kaks ilmoituksen, että rottinkiraaka-ainetoimitukset loppuvat heti. Indonesian hallitus halusi työllistää oman maansa kansalaisia ja kieltäytyi myymästä raaka-ainetta enää ulkomaille. Kielto oli ehdoton ja myynti kiellettiin peräti kuolemanrangaistuksen uhalla. Jopa täydessä rottinkilastissa Suomeen matkalla ollut alus sai käskyn palata takaisin lähtöpaikkaansa.

Parolan Rottinki oli ehtinyt valmistaa rottinkikalusteita kotimaassa käsityönä lähes 20 vuoden ajan. Raaka-ainetoimitusten loppuminen tarkoitti, ettei käsityöläisille ollut enää tarjota töitä ja hyvähenkinen rottinkiperhe oli pakko hajottaa. Se oli todella kova paikka kaikille. Aulis otti sydämen asiakseen huolehtia omista työntekijöistään ja onnistui kuin onnistuikin hankkimaan uudet työt lähes jokaiselle työntekijälle. Mutta miten perheyritykselle nyt kävisi?

Auliksen ja Toinin tapoihin ei kuulunut luovuttaa. Yrityksen edustaja lähti paikan päälle Indonesiaan tutustumaan paikalliseen rottinkituotantoon ja etsimään yhteistyökumppania, jotta yrityksen toiminta voisi jatkua rottinkituotteiden maahantuonnin parissa. Kulttuuriero oli kuitenkin valtava ja luotettavan yhteistyökumppanin löytäminen oli haastavaa. Joutuipa yritys kerran jopa huijatuksi vastaanottaessaan täyden rottinkikontin sijaan lähes tyhjän merikontin, josta oli maksettu etukäteen isot rahat.

Vaikeudet eivät jääneet siihen: yrityksen sielu ja perustaja Aulis menehtyi yllättäen sairauskohtaukseen vuonna 1987. Äitiyslomalla ollut Anitta tuli suunniteltua aiemmin takaisin töihin ja otti harteilleen entistä enemmän vastuuta. Nyt oli aika puristaa hammasta, luottaa omaan juttuun ja käyttää kaikki matkan aikana kertynyt kokemus hyödyksi. Yrityksen ja erehdyksen kautta perheyritys onnistui lopulta löytämään hyvän ja luotettavan yhteistyökumppanin, jonka kanssa laadukas maahantuonti käynnistettiin.

Parolan Rottinki halusi pitää kiinni omista hyviksi havaituista malleistaan. Mm. Lumikenkä-tuoli piti saada paikan päälle Indonesiaan, jotta sen tuotantoa voitaisiin jatkaa. Niinpä otettiin saha käteen, laitettiin tuoli keskeltä poikki ja mentiin tuolin osien kanssa lentokoneeseen. Maahantuonti mahdollisti myös entistä laajemman tuotemalliston sekä suuremmat tuotemäärät. Kotimaassa Parolan Rottingilla oli vankka asiakaskunta, joka pysyi yritykselle uskollisena ja kesäkalustekysyntä siivitti liiketoimintaa. Indonesiassa vierailtiin säännöllisesti tarkkailemassa työn ja työskentelyolosuhteiden laatua.

Parolan Rottingin historia

1990

Tietokoneet, tehdashalli ja talouskriisi

Pikkuhiljaa arki asettui uomiinsa kaikkien valtavien muutoksien jälkeen. Vuonna 1994 yritys otti ensimmäisen ison askeleen kohti digitaalista maailmaa, kun käsinkirjoitetut asiakaskortit korvattiin yrityksen ensimmäisellä tietokoneella ja tietokoneohjelmalla! Kysynnän kasvaessa yritys osti Parolan Hitsaajantieltä suuren tehdashallin, rakennutti tämän viereen toisen varastohallin ja muutti lopulta koko toimintansa näihin yhä yrityksen käytössä oleviin tiloihin vuonna 1997.

1990-luvun loppupuolella polyrottinkituotteet haastoivat markkinaa ja ajoivat aitoja materiaaleja pois muodista. Tuotekehitys jämähti ja kysyntä laski. Talous heikkeni niin paljon, että Parolan Rottinki joutui irtisanomaan palkkalistoillaan olleita työntekijöitä. Anitta jäi lopulta yksin pyörittämään Parolan Rottingin arkea ja Toini-äiti tuli pyynnöstä eläkkeeltä takaisin auttamaan päivittäisissä töissä. Konsultin avustamana Anitta opetteli paljon uusia asioita lyhyessä ajassa saadakseen yrityksen toiminnan jälleen nousuun.

Anitta Indonesiassa

2000

Uusi alku, uusi strategia, uusi nousu

Anittan ensimmäinen matka Indonesiaan aloitti uuden luvun yrityksen tarinassa. Kalustemessuilla tarjolla oleva laaja tuotevalikoima inspiroi häntä laajentamaan perheyrityksen valikoimaa perinteisistä rottinkituotteista moderneihin ruskehtavan harmaisiin kuburottinkituotteisiin, erilaisiin puuhuonekaluihin sekä piensisustustuotteisiin. Uutuustuotteiden joukosta syntyi uusia designhittejä tuomaan kauan kaivattua piristystä yrityksen myyntilukuihin. Myös uusi oma myymälä virkisti toimintaa ja pienin askelin yritys lähti jälleen nousuun.

Tänään Parolan Rottingin tulevaisuus näyttää aurinkoiselta. Aidot materiaalit, klassiset rottinkituotteet sekä käsityö ja design kiinnostavat jälleen kuluttajia ja asiakaskunta on monipuolistunut huonekaluliikkeistä sisustussuunnittelijoihin ja erilaisiin sisustus- ja designmyymälöihin. Parolan Rottingin tuotteita myydään myös entistä enemmän verkossa – Parolan oma verkkokauppa avattiin vuonna 2014 ja myynti siirtyy koko ajan enemmän digitaalisiin kanaviin.

Rakkaus rottinkiin on yhä läsnä päivittäisessä tekemisessä. Vierailemme säännöllisesti Indonesiassa valmistajien luona, jossa suurin osa yrityksen tuotteista käsityönä tehdään. Tulevaisuuden suunnitelmissa on mm. toteuttaa designmallistoja suomalaismuotoilijoiden kanssa. Näistä ensimmäinen julkaistiin maaliskuussa 2021, Hinni Korpelan suunnittelema Punos, kesällä  2022 Parolan® x -mallisto täydentyi muotoilija Harri Koskisen Lasse -sarjalla.