Siisti koti, parempi mieli

Odoo • Image and Text

Kun kevään armoton valo tulvii ikkunoista, se paljastaa talven suurpiirteisyyden: sormenjäljet ovissa, lian ikkunaruudussa ja hurja määrän pölyä ja murusia ihan joka paikassa. Nuo elämän tahmaiset ja tomuiset jäljet tuntuvat nyt kiusaavan aiempaa enemmän, etenkin kun niitä tuijottelee päivät pitkät tässä entistä hallitsemattomammassa maailmassa. Tämäkin vielä, ääni kuiskaa korvien välissä.

Se, että oma lähiympäristö on siisti, tapaa pudistella pölyt mielestäkin. Mielenrauhan nimissä suosittelemme tarttuman pölyhuiskuun, imuriin, mattopiiskaan ja/tai rättiin ja laittamaan kodin järjestykseen. Tässä muutama siivousalan ammattilaisen vinkki ajankohtaiseen kevätsiivoukseen:

1. Tee tilaa.
Jos jokainen huone, nurkka, kaappi ja hylly on täytetty kuin Tetris-ruutu konsanaan, on sekasorto väistämätöntä ja se tapahtuu ennemmin kuin myöhemmin. Kenties kaapin perällä olevat tavoitehousut / hyllyllä vuosia pölyttyneet kirjat / kolmet viidestä identtisestä työkalusta voisi laittaa kiertoon? Luopumisen ei aina tarvitse olla lopullista. Siirrä kesäksi vaikka toinen astiasto varastoon ja ota se takaisin käyttöön syksyllä. Kun kaapista vapautuu tilaa, on helpompi järjestää jokaiselle tavaralle paikka ja ylläpitää järjestystä arjessa.

2. Pese ikkunat.
Tiedätkö sen tunteen, kun laitat vastapuhdistetut silmälasit päähäsi? Yhtäkkiä maailma näyttäytyy kirkkaampana ja iloisempana. Sama niksi pätee kotiinkin. Sitä paitsi ajoitus on juuri nyt mainio: viileässä ilmassa ja varjoisana päivänä ikkunaan ei jää yhtä helposti läiskiä kuin helteellä. Suosi matalavaahtoista pesuainetta niin säästyt huuhtelulta ja raidoilta. Jos moista ei löydy, sekoita suihkepulloon vettä ja etikkaa ja ala suihkia!

3. Pölyt pois tekstiileistä.
Nappaa mattopiiska mukaasi ja pura turhautuminen/kiukku/suru/ikävä mattoihisi (voit myös rökittää petauspatjaasi antaumuksella). Pese irtopäälliset pesukoneessa. Imuroi sohva ja tyynyt, sillä tekstiilit keräävät runsaasti pölyä. Jos oikein innostut, vuokraa päiväksi tekstiilipesuri ja puhdista patjat, nojatuolit ja matot kerralla. Johan olo tuntuu raikkaammalta!

Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

4. Muista kosketuspinnat.
Ovenkahvat, vetimet, kaapinovet, pöydät ja tasot - kätemme käyvät niissä tuon tuosta, emmekä itse edes huomaa. Toivota tervemenoa bakteereille ja lialle pyyhkäisemällä kodin kosketuspinnat säännöllisesti etenkin nyt.

5. Siivoa parveke, kuisti ja/tai terassi.
Laita ulkotilat kuntoon hyvissä ajoin niin pääset nauttimaan auringosta heti kun lämpimät päivät saapuvat. Pyyhi pinnat liasta ja pölystä sekä puhdista myös ulkokalusteet. Rottinkirakkaat kannattaa imuroida kalusteharjasuuttimella ja sitten pyyhkäistä kostealla rätillä. Tavallisesti pelkkä vesi piisaa, mutta voit suuremman siivouksen yhteydessä myös lisätä pesuveteen hieman luonnonmukaista mietoa pesuainetta (esim. mäntysuopaa tai Marseille-saippuaa). Tarkemmat rottingin hoito-ohjeet löydät täältä

Viimeistele kalusteet puhtailla tyynyillä ja vilteillä ja lisää vielä muutama kasvi tilaan niin johan on olo kuin uudelleensyntyneellä.

Hinkkasitpa koko talon hammasharjalla tai päätitpä vain kerätä jouluvalot kaappiin, älä ota paineita siivouksesta. Voit myös vapauttaa itsesi vastuusta tyystin, käyttää aikasi muuhun ja vaikka investoida ammattilaissiivoojaan. Tärkeintä on nauttia ympäristöstään - ottaa hetki itselleen puhtaassa kodissa ja arvostaa ikiomaa turvasatamaa.

Suurkiitos siivousvinkeistä puhtauden supersankarille, Marleenalle Koti Consultingista!
Lisää oivalluksia luvassa seuraavassa uutiskirjeessämme - olethan jo kirjekaverimme?


Rakkaudella,


Parolan rottinkiperhe

Odoo • Text and Image