Hei! Tiesitkö, että toimitamme nyt 150 euroa ylittävät ostokset toimituskuluitta.

Tarvitseeko hengitystäkin opetella? Jokainenhan osaa hengittää. Totta, jokainen osaa hengittää. Tiesitkö, että hengitystavallasi on aivan valtavan suuri vaikutus hyvinvointiisi ja oikeanlaisen, terveyttä tukevan hengitystavan voi opetella. Varsin monella hengitys jää ikään kuin jumiin, kiinni rintalastan alle. Tunnistatko? Me tunnistimme ja siksi pyysimme ystäväyrittäjäämme Tanja Reijomaata Bloomington hyvinvoinnin huoltamolta kertomaan meille lisää. Tanja on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin moniottelija: kalevalainen jäsenkorjaaja, joogaohjaaja ja -opettajaopiskelija, ekokosmetologi, äänimaljahoitaja, luontoyhteysohjaaja, aromaterapeutti sekä Hoitava hengitys HB ® -ohjaaja. Tanjaan olet kenties törmännyt täällä aiemminkin

Lasse lepotuoli hoitolakalusteena

Hengitys on polttoaineemme 

Kehomme jokainen pienikin solu tarvitsee happea. Voimme elää jopa kuukauden ilman ruokaa, ja useita päiviä ilman vettä, mutta korkeintaan neljä, viisi minuuttia ilman happea. Hengitys on kuin paras ystäväsi. Hengitys auttaa sinua rauhoittumaan, jos olet stressaantunut, vihainen tai surullinen. Hengitys voi antaa sinulle voimaa ja energiaa, jos tarvitset niitä. 

Aina kun mahdollista, hengitä nenän kautta. Moni meistä hengittää suun kautta, vaikka nenän kautta hengittämisellä on aivan kiistattomia terveyshyötyjä. Nenä toimii muun muassa elimistön puolustusvartiona, esimerkiksi taudinaiheuttajia vastaan. Nenä suodattaa hengitysilmasta epäpuhtauksia sekä lämmittää hengitysilman ennen kuin se saapuu keuhkoihin. Kun hengität nenän kautta, voit hengittää syvempään ja hitaammin kuin suun kautta. Nopea, suun kautta tapahtuva, ilmaa haukkova hengitystapa saa helposti nostamaan olkapäitä, mikä puolestaan jännittää niska- ja hartialihaksia sekä estää verta virtaamasta kunnolla pään ja yläkehon alueelle. Usein ihmiset ajautuvat hengittämään suun kautta, kun heidän nenänsä on tukkoinen. Esimerkiksi flunssa saattaa jättää suuhengityksen ns. päälle. Nenän toiminta kuitenkin elpyy varsin nopeasti, kun sen kautta hengittämisen vain aloittaa ja pitää sitä yllä. 

 • Hyvä hengitys on edellytys vahvalle immuunipuolustukselle sekä keuhkojen terveydelle. 
 • Hengityksen hallinta helpottaa astman oireita sekä avaa tukkoisen nenän. 
 • Äänetöntä ja yhtäjaksoista hengitystä harjoittamalla sekä nielua kiinteyttämällä saadaan lievitystä kuorsaukseen ja uniapneaan. 
 • Parempi hapensaanti vähentää hengästymistä ja tuo tehoa liikuntaan sekä urheiluun. 
 • Hengityksen rauhoittaminen rauhoittaa mielen ja selkiyttää ajatukset.
 • Parempi hapensaanti lisää energiaa. 

Hengitys häiriintyy hyvin helposti

Yksi merkittävimmistä hengityksen kiihdyttäjistä on stressi. Kiihtynyt, pinnallinen hengitys häiritsee hengityskaasujen tasapainoa, josta seuraa monenlaisia häiriöitä koko elimistön toimintaan. Tästä saattaa seurata mm. hengenahdistusta, sydämen tykytystä, unenlaadun heikkenemistä, keskittymiskyvyttömyyttä ja levottomuutta. Stressin lievitykseen tarjotaan usein ulkoilua, rauhallista liikuntaa sekä erilaisia rentoutumisharjoituksia. Usein kehotetaan myös hengittelemään syvää hengitystä. Hengitysohje on osittain oikein. Ongelma syntyy kuitenkin silloin, kun syvän hengityksen kehotus ymmärretään määrällisesti suureksi: sisäänhengityksessä vedetään ilmaa sisään suuresti niin, että hartiat kohoavat ja rintakehä pullistuu, ja uloshengityksessä puhalletaan voimakkaasti ulos. 

Mielen rauhoitukseen sopii erinomaisen hyvin syvä, alas palleaan saakka ulottuva hengitys. Monissa tieteellisissä tutkimuksissakin tehokkaaksi rauhoittajaksi todettu palleahengitys stimuloi vagushermoa eli aktivoi parasympaattista eli lepohermostoamme. Palleahengitys myös hieroo suolistoa, lievittää esim. närästystä sekä lisää melatoniinin tuotantoa. Oikeaoppisilla hengitysharjoituksilla voidaan hengitystekniikkaa parantaa siten, että syvä hengitys samalla korjaa liikahengitystilaa eli tasapainottaa hengityskaasuja. Samalla pallea vahvistuu ja niskahartiaseudun lihakset rentoutuvat.

Oikea, syvä palleahengitys on monelle kuitenkin haastavaa. Pitkään jatkunut pinnallinen hengitystapa on heikentänyt ja kiristänyt pallean sekä rintakehän lihakset, jolloin hengittämiseen käytetään rintakehän yläosan ja kaulan lihaksia, jotka stimuloivat sympaattista, eli mieltä kiihdyttävää hermostoa

Harjoittele! 

Anna palleahengitysharjoitukselle 10 minuuttia päivästäsi, sillä syvään hengittäminen helpottaa stressiä välittömästi, vähentää stressihormoni kortisolin määrää veressä, laskee verenpainetta ja rentouttaa lihaksia.

 1. Hengitä sisään ja ulos nenän kautta koko harjoituksen ajan.
 2. Rentouta pään ja kasvojen lihakset sekä niska ja hartiat.
 3. Anna olkapäiden laskeutua rentoina alaspäin.
 4. Salli hengityksen liikkeen laskeutua rintakehältä yhä alemmaksi.
 5. Pidä olkapäät alhaalla ja minimoi lempeästi rintakehän yläosan liikettä. 
 6. Huomioi hengityksen liike alimpien kylkikaarten kohdalla sekä vatsalla: sisäänhengitys kasvattaa keskikehon ympärysmittaa ja uloshengityksellä mitta pienenee. Sisäänhengityksellä vatsa pyöristyy ulospäin ja uloshengityksellä vetäytyy sisään. Pidä koko ajan olkapäät alhaalla ja minimoi rintakehän yläosan liike. Salli hengityksen hidastua ja tapahtua mahdollisimman alhaalla. 

Opetellaan yhdessä hoitavaa hengitystä!

Tule Hoitavan hengityksen HB®-kurssille Parolaan su 17.3. klo 11.30–14.00

Tämä on erityisesti sinulle, jos kärsit hengenahdistuksesta tai tukkoisuudesta, toistuvasta huokailusta tai haukottelusta, huimauksesta tai levottomuudesta, unihäiriöistä kuten kuorsauksesta tai katkeilevasta hengityksestä tai stressin tunteesta. 

Hinta 65 euroa sisältää huikean sisällön lisäksi kurssimateriaalin ja kahvitarjoilun. >> Varaa paikkasi täältä

Testaa! 

>> Tee testi Bloomingtonin sivuilla ”hengitätkö liikaa?”

Hoitavin hengitysterveisin, Tanja Reijomaa