Hei! Kuulitko jo, että kesäkuussa toimitamme yli 150 euron tilaukset toimituskuluitta.

Rottinkituoli saunassa

”Saunominen on perheellemme lähes pyhä asia.” 

Anu Holen pihasaunassa rentoudutaan ja puhutaan henkeviä. Vanhan löylyhuoneen remontti viime kesänä nosti rentoutumisen uudelle tasolle. 

Perinteinen puulämmitteinen pihasaunamme on seissyt samalla paikalla lähes 100 vuotta. Kun ostimme tontin 2000-luvun alussa, punamultainen hirsirakennus häämötti pihan perällä yksinäisenä notkollaan. Omaa tarinaansa saunan iästä kertoivat sen harmaantuneet, matalat ovet ja käsinpuhalletut ruutuikkunat. Osassa seinähirsiä oli jo lahoa. Minä ja puolisoni arvostamme vanhojen rakennusten historiaa, joten oli selvää, että vanha sauna kunnostettaisiin pieteetillä.   

Ensimmäinen remontti valmistui vuonna 2003 ja sen jälkeen olemme saunoneet vähintään kolmesti viikossa. Löylyjen lämmössä jaetaan ilot ja surut, ja kun on tarve, ollaan ihan hiljaa. Saunan lauteilla olemme käyneet läpi kaikki tunteet ja tehneet elämämme tärkeimmät päätökset. Lapsemme ovat vuorollaan opetelleet polttopuiden sytyttämisen juuri saunanlämmityksen yhteydessä, ja se on ollut jokaiselle tärkeä siirtymäriitti. Nykyään kotona asuu enää teini-iän saavuttanut nuorimmaisemme, mutta aikuiset lapsemme kyläilevät usein ja saunovat aina kun mahdollista. Saunakoiramme Mörkö rakastaa lämpöä, ja sen saaminen ulos saunasta on välillä aikamoisen työn takana. 

Keväällä havahduimme siihen, että löylyhuoneen tiheä käyttö alkoi näkymään  saunan pinnoilla. Opiskelen sisustussuunnittelua, joten uusi remonttiprojekti lankesi minun kontolleni. Saunaprojektini punaisena lankana toimivat alusta saakka kestävä kehitys ja kierrätys. Valitsin mahdollisimman ekologisia materiaaleja ja kunnostin sen vanhan, mikä kunnostettavissa oli. Yhden ison uudistuksen kuitenkin tein. Päätin nimittäin testata rottingin mahdollisuuksia löylytuoleina. 

Rottinki on kestävä ekologinen luonnonmateriaali, jota on käytetty punostöissä ja kalusteissa jo tuhansia vuosia. Asiaa tutkittuani minulle selvisi, että puusaunan pehmeä lämpö ja kosteus luovat ihanteelliset olosuhteet rottingille. Löylytuoleiksi valitsin Parolan® upeat Vicenza-tuolit ja niiden pariksi Aulis-rahin.  Alustaksi suunnittelin tervaleppälankuista rakennetun, vähäeleisen jykevän laudetason. Vanhat lauteet purettiin ja ne saivat uuden elämän puuvajamme lattiana. Yksi isoista haasteista oli juuri oikean löylytuntuman saavuttaminen ja sopivaa istumakorkeutta tulikin tarkistuslaskettua useaan kertaan kieli keskellä suuta. 

Saunaremontti valmistui päivää ennen juhannusta. Vaikka olin miettinyt toteutuksen moneen kertaan ja monelta eri kantilta, loppuun asti jännitti. Miltä rottinkilöylyt tuntuisivat? Toimisiko hullunrohkea idea? Ensimmäisistä löylyistä nauttiessani minut valtasi ilo ja helpotus.  Uusi saunamme toimi kuin unelma ja kesän aikana rottinkilöylyissä kävi kymmenkunta erittäin vaikuttunutta saunavierasta. 

Syksyllä  saunoimme enemmän kuin koskaan aiemmin. Rakastan löylyhuoneen seesteistä hämärää, kiukaan sihahduksia, puulämmitteisen saunan pehmeitä löylyjä ja kiehuvan vesipadan rauhoittavaa kohinaa. Rottinkituolin levollinen syleily tekee kokemuksesta taivaallisen. Eniten nautin hetkestä, kun saan sujahtaa saunanraikkaana viileisiin lakanoihin. Silloin olen onnellinen. 

rottinkia saunaan

Saunaterapiaa

Saunominen on olennainen osa suomalaista kulttuuria. Se lisää hyvinvointia helpottaen ahdistusta, stressiä ja alakuloisuutta. Lihakset rentoutuvat, verenpaine laskee ja aivoissa vapautuu kipua lievittävää endorfiinia. Saunomisen on väitetty jopa vastaavan kevyttä kuntoilua. 

Vanhan sananlaskun mukaan saunassa tulee olla kuin kirkossa eli hartaudella ja hiljaa.  Saunan lauteilla on kautta aikojen myös keskusteltu syvällisesti. Saunassa lepäävät sielu ja ruumis. 

Lue lisää saunomisen terveysvaikutuksista:

https://sely.fi/wp-content/uploads/2018/03/el2_2018_64.pdf
https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/dbd971a4-8c2a-4bf3-81c2-8713f20fb8f5/content
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/06/18/6-yllattavaa-terveysfaktaa-saunomisesta-taman-vuoksi-sinunkin-kannattaisi

_____________________

Anu Hole on värejä rakastava vintagefani, innokas kierrättäjä ja sisustussuunnittelua opiskeleva somemamma. Vapaa-ajallaan hän viihtyy luonnossa, tuunaushommisssa tai huutokaupoissa.
Blogin kuvat ovat Anun kuvaamia. Voit seurata Anua Instagramissa: @vintageaika

 

 

Saunaterveisin, Anu Hole