Viitisen vuotta sitten koimme ystäväni ja kollegani Henrin kanssa pajalla massiivipuun taivutuksen haasteita – suunnittelimme ja toteutimme yhdessä kalusteita puuverstaallamme ja taivutimme massiivipuuta erilaisilla tekniikoilla kauniisti kaarelle, toisinaan menestyksekkäästi ja toisinaan, noh, ei ihan nappisuorituksin. Jaoimme yhteisen intohimon ekologisiin, liimattomiin massiivipuurakenteisiin, mutta usein jouduimme päätymään kompromisseihin, jotta saimme kalusteiden osista halutunlaisia.

Tutkiessamme ja testaillessamme eri puulajeja ja erikoiskäsiteltyjä puita mielessäni alkoi kyteä innostus rottinkikalusteiden suunnittelusta. Voisiko perinteiseen rottinkikalustemaailmaan yhdistää pohjoismaalaista designia ja modernia puusepän perinnettä? Voisinko saada rottingista kaarelle taipuvan, mutta modernin jämäkän kumppanin suunnitelmien tueksi? Tapasin Parolan Anittan, joka ei alkuun tuntunut olevan kovinkaan vakuuttunut minun korkealentoisista ajatuksistani. Sain kuin sainkin taivuteltua Anittan puolelleni, aloitimme yhteistyön ja pääsin aitiopaikalle suomalaisten rottinkiammattilaisten vierelle! Olen siitä äärettömän kiitollinen.

Rottingissa ja puussa on monia samankaltaisia piirteitä. Rottinki on puun tapaan umpinainen materiaali, toisin kuin esimerkiksi maailmalla paljon käytetty bambu, joka on korsimainen ja sisältä ontto. Materiaalin rakenteen ansiosta sillä pystyy toteuttamaan monia hyvin samankaltaisia liitoksia kuin puulla ja mikä inspiroi minua suuresti: rottinkia voi taivuttaa kaarelle. Suunnittelijana minulle on myös erittäin tärkeää, että käyttämäni materiaalit edustavat hyviä arvoja kuten Parolan Rottingin käyttämä ekologinen luonnonmateriaali, joka tuottaa vaurautta kotimaalleen Indonesialle. (Lisätietoja täällä.)

 

Lienee siis arvattavissa, että ensimmäisessä suunnittelemassani rottinkikalustesarjassa PUNOS on käytetty paljon taivutettuja yksityiskohtia. Kalustesarjaan on luotu modernia ilmettä mm. rakenteellisilla ratkaisuilla. Perinteisiä rottinkinauhasta tehtyjä kieputuspunoksia kalusteissa ei ole ja kohdat, joissa punosmaisia yksityiskohtia on tarvittu, on korvattu rottingin sävyistä erottuvilla nahkaisilla yksityiskohdilla. Näyttävät paikalleen punotut wieniläispunokset puolestaan tuovat perinteisen mausteen kalusteisiin – upeaa osaamista käsityöläisiltä!

Ensimmäisinä tuotteina PUNOS-sarjasta julkaistaan matalahko loungetuoli, ehkä tuttavallisemmin meille suomalaisille matalaselkänojainen nojatuoli, ja kaksi eri korkuista pöytää. Tykkään itse istua usein mitä erikoisemmissa asennoissa, joten tuolin muoto ponnisti ajatuksesta, että siinä olisi helppo olla myös risti-istunnassa. Loungetuolin istuimelle notkeimmat nostavatkin jalkansa mukaan, sillä leveällä istuimella on mukava istuskella monella tapaa.

Korkeampi pöytä toimii hyvin vaikkapa parvekkeella kahvipöytänä ja matala pöytä taas olohuoneessa loungetuolin ja sohvan kaverina.

Tähän matkaan on mahtunut paljon haasteita, eikä vähimpänä maailmanlaajuinen koronaviruspandemia, joka on hankaloittanut ja hidastanut tuotekehitystä, kun emme ole päässeet tehtaalle yhdessä käsityöläisten kanssa suunnittelemaan ja toteuttamaan prototyyppejä. Onneksi etätyövälineet ovat mahdollistaneet suunnitteluprosessin jatkumisen, vaikkemme päässeetkään ”saman kalusteen ääreen” fyysisesti. Ja nyt – vihdoin – olemme saaneet ensimmäiset PUNOS-tuotteet Parolaan ja pakanneet ne uusiin upeisiin pahvilaatikoihin valmiiksi asiakkaita varten. Yes, me teimme sen!

Kiitos siis koko tiimille ja yhteistyökumppaneille! Näin naistenpäivän kunniaksi haluan nostaa maljan erityisesti Parolan naisille, jorka ovat ottaneet minut mukaan rottinkimatkalleen. Minne lie kalusteemme jatkavat (kenties juuri sinun luoksesi?), on kunnia taivaltaa yhdessä!

Hinni