Hei! Kuulitko jo, että kesäkuussa toimitamme yli 150 euron tilaukset toimituskuluitta.

Tänä vuonna joulun aikaan…

Joulukuu tuoksuu metsältä. Oikealta metsältä tai kuusikauppiaiden aukiolle, torille tai kirkon eteen, pystyttämältä kuusikolta, jonka runkojen lävitse pieni lapsi puikkelehtii hypähdellen, viimeisenä näkyviin jää punainen hiippalakki tupsuineen.

Joulukuu maistuu mausteiselta. Piparitaikinan kaneli, pomeranssinkuori ja inkivääri, appelsiineihin pistellyt kokonaiset neilikat. Glögi lämpiää tuoden marjaisan tuoksun, takassa lämmittävät kuivat koivuhalot, mukana palaa muutama rätisevä kuusinen puu. Pöydällä puolestaan lepää toisenlainen halko: osaksi jo syöty jouluhalon puolikas, omasta energiastaan voipuneena.

Joulukuussa kuuluu kulkusten helinää, salaperäistä rapinaa, jonka alkuperästä ei ole tietoa. Tontun tossuistako se kuuluu vai lahjapaperin käärinnästä viereisestä huoneesta, vaikka ovi on tiukasti suljettuna?  Yllätyksiä on kaikkialla, kodissa ja paketeissa.

Joulu tuntuu hiipivänä jännityksenä, kutkuttavina viime hetken valmisteluina, ja lopulta malttamattomana innostuksena paketin avaamisessa…

Joulu näkyy väreinä: vihreää ja valkoista, punaista, ripaus kultaa. Joulu näkyy perinteisinä koristeina ja uutena sohvana, kynttilän liekkinä ja itse tehtynä kranssina, pehmeänä tyynynä ja lämmittävänä taljana lempirottinkituolissa, sinisenä hetkenä ulos katsoessa, lasten loistavissa silmissä ja aikuisten seesteisissä hymyissä.

Jouluna on lämmin ja hyvä olla, riippumatta siitä, miten syvästi ja antaumuksella on valmistelut ehtinyt tehdä. Lanttulaatikon voi tehdä kahdella reseptillä: hankkia lantut, kuoria, paloitella, keittää ja survoa ne. Lisätä nesteet ja mausteet, siirtää vuokiin ja uuniin. Paistaa, jäähdyttää ja ehkä vielä pakastaa ja sitten sulattaa ja lämmittää. Tai sitten voi ostaa kaupasta tai myyjäisistä valmiin laatikon ja lämmittää sen. Yhtä oikeaa tapaa toimia ei ole, on vain sinun tapasi tänä vuonna toimia. Olen itsemyötätunnon puolestapuhuja, ja sitä tarvitaan erityisesti näin joulunalusaikaan!

Joulun voi vastaanottaa jo ennen aattoa yhdessä tekemällä. Jos puuhailijoita on paljon, syntyy lopputuloskin nopsemmin. Joku puolestaan haluaa varmistaa asioiden sutjakan sujuvuuden sillä, että tekee kaiken itse. Kunnia molemmille tavoille, mutta joulu-uupumusta on itse kunkin syytä välttää.

Rentoutumiseenkin on lupa käyttää omaa takuuvarmaa reseptiä. Toiselle se on käpertyminen omaan lukunurkkaan, sylissä kirja ja ulottuvilla konvehdit ja glögi. Toinen puolestaan lähtee kävelylle omaan lähimetsään, joka näyttäytyy omana paikkana ja olohuoneena kaikkina vuodenaikoina.

Jouluinen metsä on vihreä, hyvällä onnella myös valkoinen.

 PS Tänä jouluna Parolan Rottinki lahjoittaa joulumuistamisensa Suomen Luonnonperintösäätiölle ja Siemenpuu Foundationille. Näin suojelemme periaatteidemme mukaisesti ja vastuumme tuntien lähiympäristöämme suomalaista luonnonvaraista metsää sekä indonesialaista sademetsää, josta rottinkimme on kotoisin.

PPS

Tänä vuonna joulun aikaan
vaellan hämärässä metsässä,
siirrän syrjään kuusen oksan

 Tänä vuonna joulun aikaan
nautin kodin lämmöstä, istahdan
tuolini lempeään syleilyyn

Joulun lämpöä, iloa ja valoa toivottaen Anitta ja muu Parolan rottinkiperhe