Hei! Tiesitkö, että toimitamme nyt 150 euroa ylittävät ostokset toimituskuluitta.

Moni meistä työskentelee nyt kotoa tai vaikka mökiltä käsin. Jotta työnteko olisi sujuvaa ja mukavaa etänäkin, on paikallaan panostaa sekä etätyöpisteen toimivuuteen että viihtyisyyteen. Mutta miten? Koska aihe on tuntunut haastavalta niin meistä kuin asiakkaistammekin, pyysimme ammattilaista apuun. Yhdessä PURO Casan Sari Sirviön kanssa toteutimme työhuoneprojektin markkinointitiimimme Johannan ihanaan janakkalalaiseen kotiin ja nappasimme tilasuunnittelijan vinkit talteen.

Työtilan valinta

Pohdi ensiksi, mitä työpisteeltäsi haluat ja suunnittele tila sen mukaan. Voit sijoittaa työpisteen erilliseen huoneeseen, käyttämättömään kohtaan kodissasi tai jopa keittiöön pitääksesi silmällä perheen menoa työn ohessa. Paras paikka on siellä missä koet työhön syventymisen luontaisesti helpoksi. Jos tarvitset hiljaisuutta ja yksityisyyttä, kannattaa valita tila, joka on erillään kotisi päivittäisestä hälinästä ja häiriötekijöistä. Jos et voi käyttää erillistä huonetta, ole luova! Käytävät, eteiset, vaatekaapit tai vaikka pieni tila portaikon alla voi olla mahdollisuus kompaktiin työpisteeseen.

Tyyli ja tunnelma

Tilan suunnittelussa Sari suosittelee noudattamaan seuraavaa ohjenuoraa: luo työtilastasi paikka, jossa haluat olla (vs. paikka, jossa täytyy olla) ja anna sen heijastaa omaa tyyliäsi. Mieti millaisen tunnelman haluat luoda työtilaan – pehmeän ja rauhallisen, värikkään ja energisoivan vai jotain ihan muuta? Oikein suunniteltuna seinämaali on loistava tapa luoda illuusio avarasta tilasta. Käytä muutoin vaaleita sävyjä seinissä ja katossa, ja maalaa tehosteseinä rakastamallasi värillä. Tuo tilaan vaikka suosikkitaideteoksesi, ystävältä saatu postikortti tai valokuvia. Lempi asioiden sisällyttäminen työtilaan tekee työpäivästäsi                                                                                                                                          iloisemman.

Säilytys ja järjestys
Varaa riittävästi lasku- ja säilytystilaa. Pieni tila pysyy siistin näköisenä, kun tavarat ovat poissa silmistä kaapeissa ja laatikoissa. Valitse säilytysjärjestelmät, kuten hyllyt, laatikot ja kaapit tilan mukaan. Tärkeintä säilytyksessä on toimivuus ja että kaikki oleellinen on tarvittaessa käsiesi ulottuvilla.
Järjestystä laatiessa on hyvä pohtia omaa työnkulkua ja, miten keskeiset asiat voisi pitää helposti saatavilla. Myös tietokoneen ja muiden tarvitsemiesi laitteiden paikat on syytä miettiä ennakkoon, jotta niitä on helppo käyttää. Varaathan riittävästi pistorasioita, sillä niitä tarvitaan yllättävän paljon! Ota huomioon myös etäkokousten yhteydessä näkyvä tausta.

Kalusteet
Luota sisustustyyliisi myös etätoimistolla ja valitse kalusteet sen mukaan. Kotitoimistosi tärkeimmät asiat ovat työpöytä ja työtuoli. Valitse työpöydäksi jämäkkä pöytä, tavallisesti 70–75 cm korkeus on oiva työskentelyyn. Sijoita laadukkaaseen tuoliin, jossa on mukava istua – niska ja selkä kiittävät sinua investoinnista. Se että työpöytä ja tuoli on ominaisuuksiltaan ennen kaikkea toimiva, ei tarkoita etteikö työpiste voisi olla tyylikäs.

Kaikkea ei ole pakko hankki uutena: tuo terassikalusteita sisälle ja tuunaa ne pehmeillä vilteillä ja tyynyillä, maalaa tuolin jalat tai laatikostot sisustukseen sopivaksi tai tuunaa vaikka taulunkehykset ja tee niistä liitutaulu helposti liitutaulumaalilla. Ajattomilla kalusteilla – kuten rottinkirakkailla –  ja sisustusesineillä saat luotua lämmintä tunnelmaa tilaan kuin tilaan.

Kasvit ja valo
Tutkimusten mukaan viherkasvit ja kukat auttavat parantamaan mielentilaa, lisäämään tuottavuutta ja onnellisuutta. Lisää siis muutama huonekasvi ja vaikka leikkokukkia työpisteellesi ja nauti niiden puhdistavasta ja virkistävästä voimasta. Muista hyvä valaistus – se on tärkeää niin kasvien kuin itsesi hyvinvoinnin ja viihtyvyyden kannalta. Harkitse myös nykyaikaisia valaisimia jotka simuloivat luonnollista päivänvaloa; näin voit huijata kehoasi luulemaan että työskentelet ulkona ja estät kaamoksen negatiivisia vaikutuksia.

Tuoksut

Tutki eri tuoksukynttilöiden tai eteeristen öljyjen ominaisuuksia, ja valitse sopiva tuoksu juuri omalle etätyöpisteellesi. Kaneli herättää aistit ja parantaa keskittymistä, jasmiini ja rosmariini auttavat rauhoittumiseen, sitrushedelmät puolestaan edistävät tarkkaavaisuutta. Kun kaipaat taukoa, avaa ikkuna, kastele huonekasvejasi, venyttele kehoasi ja nauti upeasta työhuoneestasi!

Anitta ja Sari