Rottinkikaluste on ekologinen, käytännöllinen ja ajaton

"Sain äidiltäni lumikenkätuolit jotka ovat olleet lapsuudenkodissamme. Nyt oma lapseni saa istua niissä.”

Moni 70-luvulla syntynyt muistaa rottinkiset lumikenkätuolit lapsuudenkodistaan tai sukulaisensa olohuoneesta - ja haluaa sellaisen nyt myös omaan kotiinsa. Yksi syy rottingin kestosuosioon ja trendikkyyteen on - nostalgian lisäksi - sen ajattomuus ja helppous: rottingista valmistetut kalusteet ovat ilmavia, kevyitä ja helposti siirrettäviä. Oikein pidettynä ne kestävät äidiltä tyttärelle ja vielä pidempäänkin.

Nykypäivänä on vaikea kuvitella trendituotetta, joka ei olisi myös ekologinen. Rottinki on sitä monessakin mielessä: se on luonnonmateriaali, jonka keruu suoritetaan käsin ilman luontoa vahingoittavia koneita. Rottingin keruu ja tuotteiden valmistaminen käsityönä myös työllistää ihmisiä Indonesiassa ja ennaltaehkäisee osaltaan köyhyyttä. Koska rottinki tarvitsee kasvaakseen puita ympärilleen, rottingin keräys kannustaa Maailman luonnonsäätiön mukaan paikallisia ihmisiä säilyttämään sademetsät hakkuiden sijaan.

Klassikon tarina

Aulis Herranen perusti Parolan Rottingin vuonna 1967. Aulis suunnitteli klassikko-riippukeinun ja valmisti itse käsin ensimmäiset myyntikappaleet jo 1970-luvulla. Perheyrityksen tarina alkoi Parolassa vanhan omakotitalon alakerrasta. Aulis ja hänen vaimonsa Toini alkoivat tehdä yhdessä kalusteita. Se oli kovaa puurtamista, työtä tehtiin kellon ympäri. Kaupankäynnin vilkastuttua väkeä palkattiin lisää ja parhaimmillaan Parolan Rottingilla oli lähes kolmekymmentä työntekijää. Tytär Anitta oli pienestä pitäen kasvanut ”rottinkipinojen päällä” ja koululaiseksi vartuttuaan hän oli kesät töissä vanhempiensa yrityksessä.

Yritystoiminta kukoisti, kunnes kaikki muuttui vuonna 1986. Indonesian hallitus teki sikäläisiä ihmisiä työllistääkseen päätöksen, ettei raaka-ainetta enää saanut viedä maasta pois. Ei auttanut muu kuin siirtää työ Indonesiaan ja sitä varten piti etsiä luotettava toimittajaa. 1990-luvun alusta Parolan Rottinki käynnisti Indonesiassa tuotantolaitoksen, jota johtaa suomalainen mies. Tuotantolaitoksessa valmistetaan Parolan Rottingin suunnittelemia tuotteita.

Aulis kuoli sydänkohtaukseen 1987. Tuolloin äitiysvapaalla ollut tytär Anitta tuli takaisin töihin ja otti yrityksen vastuulleen. Lue lisää perheyrityksen vaiherikkaasta historiasta täältä.

Muovibuumi

Muovirottinki alkoi vallata markkinoita vuosituhannen vaihteen paikkeilla ja se vaikutti toki Parolan Rottinkiin: myynti lähti laskuun. Kymmenen vuotta ihmiset ostivat ennemmin muovia kuin aitoa rottinkia, mutta sitten alettiin tiedostaa muovin ympäristöhaittoja.

Nyt suositaan käsityönä tehtyjä luonnonmateriaaleja niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, ja se näkyy myös Parolan Rottingin myynnissä. Lumikenkätuolit ja riippukeinut ovat suuressa huudossa, mutta myös muut rottingista tehdyt tuotteet käyvät kaupaksi.

Mikä rottinki?

  • Rottinkipalmu (calamus) on trooppinen kiipijäkasvi
  • Sitä kasvaa Afrikan, Aasian ja Australaasian trooppisissa osissa
  • Rottinkipalmun varsien sisus on hyvänmakuinen ja sitä käytetään ravinnoksi erityisesti keittona
  • Rottinki tarvitsee ympärilleen puita, minkä vuoksi se kannustaa paikallisia säästämään sademetsiä hakkuiden sijaan
  • Rottinki tykkää kosteudesta ja kestää lämpotilan vaihteluita, mutta sateeseen tai pakkaseen sitä ei pidä jättää

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna