Puutuotteiden kunnossapito-ohjeet

Tulostettava ohje (PDF)

Yleistä:

Puuhuonekalut ovat valmistettu orgaanisesta aineesta ja ne vaativat tasaista lämpöä ja kosteutta, koska ne imevät ja haihduttavat kosteutta ympäröivän ilman mukaan. Ne turpoavat kostuessaan ja kutistuvat, vääntyvät, halkeavat ja hapertuvat kuivuessaan. Puuhuonekalu viihtyy samanlaisissa olosuhteissa kuin ihmisetkin. Lämpötilan pitäisi olla noin 20 astetta ja ilman suhteellinen kosteuden 40–50%. Ilmassa ei saisi olla pölyä, savua eikä saasteita, eikä myöskään homeen tai muiden mikro-organismien itiöitä eikä tuhohyönteisiä. Homeille muodostuu suotuisa kasvuympäristö, kun ilman kosteus ylittää 60%.

Puutuotteen puhdistaminen ja käsittely:

Sinulla on käsissäsi uusi tuote, joka on ollut paketissa valmistuksesta asti. Suosittelemme pitämään mahdollisia laatikoita auki tyhjillään ensimmäiset 24 tuntia, jotta tuotteen käsittelyssä käytetyn öljyt häviävät lopullisesti ja mahdolliset jälkihajut häviävät. Tuotteen päivittäisessä huollossa voidaan käyttää kosteaa pyyhettä ja mietoa vesisaippuaa. Lopuksi tuotteen voi pyyhkiä kuivalla pyyhkeellä. Pölyn poistaminen järkevällä siivoamisella ja imuroimisella on tärkeää. Pöly kerää kosteutta ja voi aiheuttaa myös muita vaurioita tunkeutumalla huokosiin ja halkeamiin. Suojaa puutuotteen pintoja aina kuumilta esineiltä, vahvoilta puhdistusaineilta sekä vedeltä. Mikäli tuotteen pinnalle läikkyy voimakasvärisiä nesteitä kuten kahvia, teetä tai viiniä, pyyhi tuotteen pinta aina välittömästi kostealla pyyhkeellä. Siirtäessäsi puutuotetta, muista aina nostaa tuotetta. Raahaaminen saattaa vahingoittaa tuotteen jalkoja.

Puutuotteen sijoittaminen:

Puuhuonekalut on syytä suojata suoralta auringonvalolta. Niiden sijoittamista valaisimien, uunien ja lämpöpattereiden läheisyyteen on myös vältettävä. Tämä ennaltaehkäisee halkeamia ja auttaa tuotetta säilyttämään ominaisen värinsä. Puutuotteita on syytä pitää sisätiloissa. Poikkeuksena mahdolliset erikoistuotteet, joissa maininta erikseen, että tuote kestää ulkokäyttöä.

Huomioi vielä:

Puutuotteen ominaisuuksiin kuuluu pinnan epätasaisuus, tuotteen ”eläminen” ja mahdolliset halkeamat. Nämä eivät ole esteenä tuotteen käytölle. Koska puuhuonekalu ”elää” ilmankosteuden mukaan, saattaa liian kuiva ilmankosteus aiheuttaa puupinnan halkeilua. Ilmankosteuden taas lisääntyessä halkeamat usein pienenevät ja saattavat mennä myös kokonaan umpeen.