Hei! Pääsiäinen myymälässä: avoinna to 28.3. klo 10–17 ja la 30.3. klo 10–15. Muina päivinä suljettu.

Kuvasimme keittiössämme tällä viikolla Parolan Rottingille fiiliskuvia. Teemana oli keittiö ja vihersisustus ja rekvisiitaksi leivoin kuvauksiin pataleivän. Reseptin kaivoin täältä blogini syövereistä vuodelta 2013 ja tuntuu, että todellakin ikuisuus on mennyt, kun pataleipää on viimeksi tullut tehtyä, saatika syötyä. “Ennen vanhaan” pyöräytin leivän tai rapeakuoriset sämpylät joka viikonloppu, mutta nyttemmin se on vain jäänyt. Asiaan on toki vaikuttanut oma hiilariton elämäni, jota olen kohta pari vuotta viettänyt. Mutta pakkohan sitä leipää oli nyt vähän maistella ja ai että, se oli TAIVAALLISTA ja kaikessa yksinkertaisuudessaan maailman helpointa tehdä. Lapsetkin tykkäsivät, joten ehkä otan tästä taas viikonloppuihin jonkinlaisen tradition (ja vietän lauantaisin kunnon hiilaripäivän 😄)

Pataleipä

7 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

0,5 tl kuivahiivaa

3,5 dl lämmintä vettä (n. kädenlämpöistä)

Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita lusikalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Ripottele taikinan sekaan hieman jauhoja ja pyöräytä se palloksi (ei haittaa, jos pallo ei onnistu – taikina saa olla löysää). Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna taikinan levätä sen aikaa, kun pata kuumenee uunissa.

Heitä taikinapallo kuumaan pataan. Varo sormia! Tässä kohtaa voit ripotella leivän päälle esim. yrttejä, suolakiteitä tai siemeniä. Voit myös kokeilla viiltää pintaan veitsellä viillon tai pari.

Laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. 

Nauti pala taivasta voin tai ihanan levitteen kanssa.

Huom. Vehnäjauhoja voi toki korvata osin “terveellisemmillä” jauhoilla ja mukaan voi laittaa siemeniä antamaan rakennetta. Kokeile itse ja sovella rohkeasti! Ja sitten, levitä päälle kunnon kerros Anittan yrttilevitettä, jonka ohjeen löydät täältä

Netta Tanhola, Parolan valokuvaaja